maanantai 12. tammikuuta 2015

VR-kynnet

Idea näihin kynsiin tuli kun matkustin viime viikolla Kotkasta Tampereelle, eikä mikään oikein sujunut (taaskaan). Oli sellainen fiilis, että tekisi mieli vähän purkaa tuntemuksia. Sellaiset vihaiset Facebook-päivitykset on jo niin nähty, että päätin sitten tehdä VR-kynnet ja avautua tänne blogin puolelle :D Aion kertoa teille kolme epäonnistuneinta junakokemustani ja haluaisin kovasti kuulla myös teidän lukijoiden kokemuksia junalla matkustamisesta! Pientä pohjustusta kuitenkin. Matkustan eniten kotikaupunkini Kotkan ja opiskelupaikkakuntani Tampereen väliä. Etäisyyttä on noin 300km ja vaihtoja matkalla on kolme, eli jännitystä riittää. Olen todella matkapahoinvoiva, en kertakaikkisesti pysty matkustamaan noin pitkää matkaa bussilla, vaikka se halvemmaksi tulisikin. Näihin viikonlopun junamatkoihin menee noin 40-50e riippuen mihin vuorokaudenaikaan matkustaa. Minusta se on turhan kova hinta opiskelijalipulle. Miettikäähän siinä paljonko se tekisi normaalihintaisena.


Tarina 1) Toukokuussa 2014 olin matkustamassa pääsykokeista Tampereelta takaisin Kotkaan, kun ensimmäiseen Tampere-Riihimäki-junaan tuli jokin vika. Siellä sitten kökötettiin keskellä metsikköä eikä juna liikkunut mihinkään. Matkustajille ei tietenkään kerrottu missä mätti. Juna liikkui välillä parisataa metriä ja sitten taas seisoskeltiin. Riihimäelle saavuttiin muistaakseni noin tunnin myössä, eli olin auttamattomasti missannut kaksi seuraavaa vaihtoani. Riihimäellä odottelin 45min seuraavaa junaa. Välillä Lahti-Kouvola minulle selvisi, että seuraava juna Kouvolasta Kotkaan lähtisi kolmen tunnin ja neljänkymmenviiden minuutin päästä, koska olin myöhästynyt aikaisemmasta junasta. Päätin pyytää konduktööriltä jonkinnäköistä myöhästymistodistusta, että saisin jotain korvauksia tai ihan minkälaisen tahansa kyydin Kotkaan. Noh, konduktööriä ei näkynyt eikä kuulunut koko matkalla. Lähdin sitten itse metsästämään konnaria, mutta en löytänyt sellaista ennenkuin olimme jo Kouvolassa. Siellä sitten seisottiin sormi suussa Kouvolan asemalla kun infokin oli mennyt jo kiinni. Onneksi löysin asemalta yhden konduktöörin, joka myönsi minulle taksikortin, vaikkei minulla ollutkaan myöhästymistodistusta. Oli muuten kinuaminen :D Pääsin taksikyydillä kotiin vain pari tuntia myöhässä. 

Tarina 2) Marruskuussa 2014 olimme poikaystäni kanssa lähdössä Kouvolasta minä Tampereelle ja hän Hämeenlinnaan. Saavuttuamme asemalle, huomasimme taulun sanovan junamme olevan ensin 20min myöhässä. Sitten 25... Sitten 35. Lopulta juna tuli 38min myöhässä ja taas myöhästyttiin kaikista seuraavista vaihdoista. Tällä kertaa sentään kerrottiin, että veturi oli hajonnut Imatralla ja se oli pitänyt vaihtaa. Tästä ei kuitenkaan oltu informoitu seuraaviin juniin, mikä tarkoitti sitä, että kaikissa seuraavissa junissa oli tuplamäärä matkustajia. Sunnuntai-iltana. Riihimäki-Tampere juna oli niin täynnä, että kaikki käytävät olivat ihan tukossa ihmisistä. Jopa niissä vaunujen välisissä haitariosioissa seisoi ihmisiä. Tietenkään sille ei voi mitään, että veturi hajoaa, mutta kännykät on keksitty ja niillä olisi voinut soittaa eteenpäin ja ehdottaa vaikka lisävaunuja seuraaviin juniin. Poikaystäväni ehti juuri ja juuri takaisin kasarmille ajoissa. Itse olin Tampereella vain noin tunnin myöhemmin kuin olisi pitänyt.


Tarina 3) Nyt tammikuussa 2015 olin lähdössä joululomanvietosta Kotkasta takaisin Tampereelle. Olin koko päivän manannut, että minun tuurillani saan pikkuveljeltäni oksennustautitartunnan ja että se satavarmasti puhkeaa junamatkalla. Noh, ei tullut oksennustautia, mutta ei kyllä junaakaan :'D Ensimmäinen juna väliltä Kotka-Kouvola oli siis peruttu. Tilalle oli järjestetty onneksi bussikuljetus, mutta kaikki joille Kymenlaakso on yhtään tuttu, tieteävät ettei tuota väliä suihkaista bussilla ihan yhtä nopeasti kuin junalla. Ihmeen kautta kuitenkin ehdin Kouvola-Lahti junaan, koska se oli 20min myöhässä. Eli siinä taas meni seuraavat vaihdot. Sekä Kouvola-Lahti-, että Lahti-Riihimäki-junissa tiedotettiin ihan viime tipassa jatkoyhteyksistä. Koko matkan sai stressata että pitääkö yrittää juoksemalla saada seuraava juna kiinni vai odottaa yli tunti seuraavaa. Tässä tapauksessa vaihtoyhteydet odottivat ja olivat sitten kaikki tasaisesti myöhässä :D Tampereellekin pääsin suurinpiirtein ajoissa, yhdentoista aikaan illalla. Vähän jännitti, että jos joku junista ei olisi odottanut, olisin ollut Tampereella vasta yhden jälkeen yöllä. Jes. 

Tietysti on niitäkin matkoja jolloin kaikki sujuu. Mutta yleensä vähintään yksi näistä Kotka-Tampere välin junista on sen verran myöhässä että seuraavaan junaan joutuu juoksemaan kimpsujen ja kampsujen kanssa henki kurkussa. Noin kovilla hinnoilla luulisi homman sujuvan vähän jouhevammin. Minun puolestani kilpailun voisi vapauttaa. Silloin ainakin jokaisella yhtiöllä olisi suurempi motiivi ylläpitää mainetta. Ja hinnatkin varmaan laskisivat niinkuin linja-autoyhteyksille on käynyt OnniBussin tulon myötä. Tietysti silloin pitäisi olla tiukat säädökset, ettei vaikka näin kärjistettynä kävisi mitään raidekolareita. Tietenkään kilpailun vapauttaminen ei poistaisi esimerkiksi sään aiheuttamia häiriöitä, mutta se varmasti vaikuttaisi siihen miten niihen reagoitaisiin.


Jaa, jotain voisi sanoa näistä kynsistäkin :'D Näiden kanssa ei mennyt kaikki niin kuin olisi pitänyt (aiheeseen sopien), sillä ajatuksissani tein valkoisen VR-tekstin etusormeen enkä nimettömään niinkuin olin suunnitellut. Peukalossa ja keskisormessa on pohjalla kaksi kerrosta Gina Tricotin valkoista. Vihreä lakka on Kikon 297 ja sitä on kynsillä kolme kerrosta. Pikkurillissä on kaksi kerrosta Sothyksen harmaata nimetöntä lakkaa. Peukalossa sitä on yksi kerros valkoisen päällä. Valkoinen teksti on tehty Kissin nailart-lakalla, vihreä taas ohutpäisellä siveltimellä ja Kikolla. Värivalinnat menivät mielestäni ihan nappiin. VR:n imagoonhaan kuuluu tuollainen vihreä, valkoinen ja erilaiset harmaan sävyt. 

Millaisia kokemuksia teillä on VR:stä? Ärsyttääkö myöhästelvät junat vai kenties hodarit? Vai onko sinulla vain positiivisia kokemuksia junamatkailusta? 

17 kommenttia:

 1. Mä oon valitettavasti jossain vaiheessa huomaamattani tehnyt valinnan, jossa VR kuuluu oleellisena osana työmatkailuun ja ei oo aina ollut helppoa... On ollut suorastaan rasittavaa, ja viimeksi tänä aamuna rapsakassa pakkasessa eräällä paikallisasemalla kuuntelin selityksiä junien "arvioiduista lähtöajoista" ja molemmin puolin raiteita luki 'peruttu'. Mainittakoon että oma lähijunani tuli näistä masentavista ilmoituksista huolimatta jopa 5 minuutissa.

  Mäpä jaan sulle blogimerkinnän päiväykseltä 21.2.12 (blogissa joka nyttemmin on yksityisenä), mutta olen tuskastuneena runoillut VR:lle silloin tähän tyyliin:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "VR, (21-2-2012)

   olemme taivaltaneet yhdessä jo hyvän aikaa, eivätkä raiteemme aina ole olleet niin ruusuiset. Vaikka meidän suhteemme on minulle välttämättömyys näinä aikoina, niin odotan hartaasti aikaa jolloin en ole tippaakaan riippuvainen sinusta. Aikataulusi ja niiden tavanomainen paikkansapitämättömyys sekä epämukavat matkantekopuitteet rasittavat minua suuresti. Jouduin luottamaan aikatauluihisi aamu toisensa jälkeen ja toistuvasti joudun pettymään. Tänään viimeksi: ensin vakuuttelit myöhästyväsi vain 3 minuuttia (mikä on vielä pientä), sitten tuli 5 minuutia ja lopulta tilallesi ajoi tuli joku toinen, sellainen pitkänmatkalainen, jonka kyytiin oli kiellettyä nousta - houkutuksesta huolimatta. Olit lopulta 12 minuuttia myöhässä; sain aulasta taas tiivistunnelmaisen seisomapaikan, ja minun A+ -merkkinen vereni kiehui suuttumuksesta lähestyessäni työpaikkaani myöhästymisilmoitusten siivittämänä. Ei sillä että kyseinenmyöhästymisaika olisi ollut anteeksiantamaton mutta kun se perkele toistuu tavan takaa! Koita tehdä jotain. Älä laadi aikatauluja, joita ei pysty pitämään. Et osaa arvioida edes myöhästymistäsi kohdalleen; minä olisin voinut nousta Nössö-junaan , jos olisin tiennyt että R-juna ei tule varttiin.

   Näiden kärvistelyjen jälkeen itse työnteko oli siunaus. Potilaat olivat kuin enkeleitä läpsyttelemässä siipiään mielenrauhani yllä... Kunnes taas kotiinpalatessa istuin Z-junaan, joka ei päässyt liikkeelle heti. En yllättynyt, mutta konduktööri yllättyi itse kuuluttaessaan virallista myöhästymisilmoitusta "...ja enkä tiedä milloin lähdemme... ai ja, nyt käynnistyikin, lähdemme siis heti." Pasilassa näin junan ikkunasta tiedotustaululle lukea tekstin: "Myöhästymisen syy vaihde vika." Äidinkieli ja tiedotusasiat olivat siis hallussa."

   Poista
  2. Jos olisin kaikki kommervenkit VR:n kanssa kirjoittanut näin innokkaasti muistiin niin niistä voisi kirjoittaa jo kirjan. Työmatkaillasseni oon ehtinyt kyllä suoda jo erinäisenkin ajatuksen VR:lle ja mulla on sellainen mielikuva että sen putiikin johtoporras tarvitsi asennemuutosta ja tuuletusta... Yksittäisissä työntekijöissä junassa ei ole mainittavaa vikaa. Yksikin lipunmyyjä oli kerrankin kanssani hyvinkin samaa mieltä siitä että ymmärrys ei riitä siihen miksi ruuhka-ajan pitkässä lähijunassa on vain yksi lipunmyyntivaunu, jossa ihmiset sitten tungeksivat niin ettei läpi mahdu kun pitää saada lippu ostettua. (Itsekin olin tukkeena samassa vaunussa, kun kaverini oli lipunostaja.) Muissa vaunuissa olisi kyllä ollut tilaa...

   No joo, sun kysymys osui arkaan paikkaan näköjään - pääsinpäs avautumaan! :DD On mulla ihan positiivisiakin junakokemuksia, mutta en muista että ne johtuisivat erityisesti VR:stä.

   Kynnet on hyvin toteutettu; paremmin jopa kuin mitä VR ansaitsisi... ;)

   Poista
  3. Vielä merkintä 21.10.2010 (jos vielä jaksat lukea):

   "VR osaa myös jekuttaa myöhästymisasioilla, kuten eilen tapahtui. K-junan piti tulla Tikkurilaan 20:51, mutta näyttötaulu alkoi vilkuttamaan sen olevan 10 minuuttia myöhässä. Reipassieluisimmat kirmasivat siitä jo tietysti toiselle puolelle ratoja odottelemaan nopeimmin paikalle saapuvaa H-junaa (jonka näyttötaulu vilkutti olevan VAIN 5 minuuttia myöhässä!). No mutta: 20:51 pohjoisen pimeydestä lähestyivät valot, jotka kuuluivat armaalle K-junalle, ja siinä samassa myöhästymistekstit näytöltä katosivat. Onneksi itse en ollut "nuolaissut ennenkuin tipahti" eli juossut heti kuvitellusti aiemmin ehtivälle H-junalle, koska ne tyypit eivät enää ehtineet takaisin tähän K:hon. Puistolastakin kyytiin nousi ihmettelijöitä, kun siellä oli kuulemma juuri oikein kuulutettu junan myöhästymisestä, joka tuli kuitenkin ajoissa. Aika pirteää jekkuilua iltamatkaajille!"

   Poista
  4. Hahhahah wau! Kiitos kommenteista E-S! :D

   Itse en tiedä kestäisikö psyyke työmatkailua junalla, joten iso peukku sinulle siitä! Kaikenlaista muuttujaa sitä tosiaan mahtuu matkan varrelle, tuosta viimeisestä esimerkistä en ollutkaan aikaisemmin kuullut :D Mutta aika jekkuilua kyllä ;)

   Mutta jotain selkeästi pitäisi tehdä. Miten on mahdollista, että bussit ovat aina suurinpiirtein aikataulussa, vaikka ne ajavat autoteillä, joilla on paljon muitakin kulkuneuvoja! Raiteilla ei edes tarvitse väistellä ketään :D

   Poista
  5. Joo, noi sun esimerkit on vähän erilaisia kuin mulla kun teet pitempää matkaa, eihän niissä ehkä pikkumyöhästelyt ja pelkät laiturinvaihdokset tee mitään.

   Toi Onni-bussi homma on kyllä kuulostanut tosi terveeltä vaihtoehdolta junamatkailuun, mitä nyt oon kokemuksia kuullut. Harmi ettei se kuskaa mua myös töihin. :DD

   Poista
  6. No oikeastaan noilla pikkumyöhästelyillä ja laiturinvaihdoksilla on iso merkitys pitkilläkin matkoilla, koska aikataulujen mukaan aikaa vaihtoon junien välissä on n.10min. Eli jos ensimmäinen juna on muutamankin minuutin myöhässä niin seuraavalla asemalla saa juosta pää kolmantena jalkana, varsinkin jos seuraavan junan lähtöraide on kauempana/vaihtunut :D

   Poista
 2. Voi ei mitä vastoinkäymisiä ja aika harvoin itsellä ollut onglemia junalla matkustaessa vaikka matkaa tulee se noin 750km suuntaansa kesälomalla kotipaikkakunnalle mentäessä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sulla on sitten käynyt tuuri! Toisaalta kiva kuulla, että ihmisillä on positiivisiakin kokemuksia :)

   Poista
 3. Voi että, VR on kyllä niin turhake kun voi olla, ja olenkin onnekas, etten ole siitä enää riippuvainen. Vaikka asun pk-seudulla, pyrin jo alitajuisestikin valitsemaan aina bussivaihtoehdon minne tahansa menenkään, ja niinä harvoina kertoina kun nykyään matkustan kotiseudulleni Tampereelle ilman autoa, valitsen ehdottomasti Onnibussin sekä hintansa että toimivuutensa vuoksi. Vaikka Onnibussilla menee aikataulun mukaan 2h 30 min Helsingistä Tampereelle ja junalla vain n. 1h 40 min, se bussi on kuitenkin aina ajallaan, tai ainakin lähes aina, eikä kukaan potki sinua pihalle koska sinulla ei ole henkkareita mukana.
  Siis kyllä, ollessani vielä 16-vuotias matkustin mukavasti Tampereelta kotiin Espooseen, jolloin konnari ei uskonut että olen alaikäinen ja vaati nähdä henkkareita. No, henkkareita ei ollut joten jouduin ostamaan jo maksetun junnulipun lisäksi aikuisten lipun, jolloin yhden junamatkan hinnaksi taisi tulla yhteensä suunnilleen 40 euroa, mikä nyt on ihan törkeää. Onneksi sentään Visa Electronini pelitti siinä kyseisessä junassa (konnari ei meinannut ensin suostua edes testaamaan vaan oli ihan tosissaan jo ajamassa minua ulos junasta) ja isälläni on sama pankki kanssani ja hän ehti juuri siirtämään tarvittavan summan tililleni että pääsen kotiin asti. Oli muuten jännät hetket.

  Ps. Hyvin onnistuneet kynnet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala! Eihän alle 18-vuotiailla periaatteessa ole mitään syytä kanniskella henkkareita mukanaan, luulisi konduktöörinkin tajuavan sen :/ Tää on kyllä yksi törkeimmistä tapauksista mistä oon kuullu. Mulla ei varsinaisesti ole huonoja kokemuksia konnareista tai asiakaspalvelusta, ärsytyksen lähde on aina ollut jossakin korkeammalla tasolla.

   Hassua kyllä ettei sun uskottu olevan 16-vuotias. Itse menin Helsingissä julkissa junnulipulla vielä 18-vuotiaanakin :D Toisaalta olen kyllä lyhyt ja muutenkin pikkutytön näköinen. Junassa ei tarvinut tuota kokeilla kun sieltä saa opiskelijakortilla yhtä edullisesti.

   Mutta kiitoksia! :)

   Poista
 4. Nuniiih, oottelinkin jo että mikähän vuodatus tänne ilmaantuu :DD Mut ei ihan oikeesti kyllä VR on kussut aika mukavasti omallakin kohdalla :/ Yleensä reissut on menneet ihan jees mut joskus jostain kotiin matkatessa se juna tais hajota jonnee hevonkuuseen ja muistaakseni jollai kurppasella bussilla sit rumpsuteltiin lounassetelien kera sieltä hevonkuusesta (mikähän huikee mesta se nyt ikinä olikaan) Kouvolaan :D Oli vähän jänniä hetkiä, en kyllä enää edes muista ihan koko sitä seikkailua että miten asiat tarkalleen ottaen ratkes :P

  Värit on näissä kyllä ihan kohdallaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahah :D Mulle ei oo ikinä mitään lounasseteleitä tyrkätty, oot saanut aika luksuskohtelua! ;) On se kumma kun melkein jokaisella on vähintään tällänen yks "juna hajosi" -kokemus. Tilastollisesti kuinkahan monta kertaa ne sitten vuodessa lahoaa raitelle?

   Kiitos kultsi ^-^

   Poista
 5. Mä taas olen se matkustaja, joka on matkustanut paljon junalla, pitkiäkin matkoja yhtä kyytiä ja aina ongelmitta. Vain yhden vartin myöhästymisen muistan! :D Ongelmia on ollut muiden matkustajien suunnalta, mutta ei koskaan VR:n tai junan henkilökunnan takia. Liput on sikahintaisia, se on kyllä karu totuus, mutta olen Veturi-asiakas, ja silloin saa ajoittain melkoisen hyviä alennuksia ja tarjouksia :)
  Ja pakko vielä vertauksena: ystäväni matkusti syksyllä Intiassa. Siellä se junaliikenne sai arvostamaan VR:n menoa ihan erilailla.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, voisin kuvitella että Intiaan junaliikenteeseen verrattuna VR on harvinaisen tasaista luksuskyytiä! :D

   Minustakin olisi mukavampi matkustaa pitkää matkaa yhteen putkeen, silloin ei ne pienet myöhästymisetkään haittaisi yhtään. Todella ärsyttävää mennä tuo Kotka-Tampere-väli neljällä junalla, kun siinä ne muutamankin minuutin myöhästymiset tekevät sellaisen domino-efektin. Pitää varmaan munkin liittyä Veturi-asiakkaaksi, jos sillä jotain voi säästää! :)

   Poista
 6. Onpas kivat kynnet ^.^ Toi KIKO on ihanan värinen ♥
  Enpä kyllä muista millonka olisin viimeksi matkustanut junalla... Mahtaa olla ainakin se 10 vuotta sitten... Mutta juurikin eilen aloin miettimään josko menisin läheiselle paikkakunnalle junalla, mutta tän postauksen jälkeen mietin kyllä tarkkaan xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on munkin suosikkivihreitä :)

   Noh, en väitä että VR ei aina toimisi! :D Jos menee yhdellä junalla paikasta A paikkaan B ilman vaihtoja, niin mitään suurempia ongelmia harvoin pääsee syntymään :)

   Poista